Великобритания и страните от еврозоната вероятно ще изпаднат в рецесия през следващата

...
Великобритания и страните от еврозоната вероятно ще изпаднат в рецесия през следващата
Коментари Харесай

САЩ може и да избегнат рецесията през 2023 г., Европа няма този късмет

Великобритания и страните от еврозоната вероятно ще изпаднат в криза през идната година, само че Съединените щати може да се измъкнат на косъм от нея благодарение на устойчивия пазар на труда. Това предвижда американската капиталова банка " Морган Стенли " (Morgan Stanley), оповестява " Ройтерс ".

Същевременно предстоящото наново отваряне на Китай след съвсем три години рестрикции поради COVID-19 евентуално ще докара до възобновяване на стопанската система на страната и на други нововъзникващи пазари в Азия, считат анализатори от банката.

Рисковете са в посока надолу, се твърди в отчета. Предвижда се световната стопанска система да нарасне с 2,2% през идната година, което е по-ниско от последната оценка на Международния валутен фонд за напредък от 2,7%.

Следващата година " Морган Стенли " предвижда внезапно разделяне сред развитите стопански системи " в или покрай криза ", до момента в който нововъзникващите стопански системи " се възвръщат умерено ". Уточнява се обаче цялостното повишение в международен мащаб евентуално ще бъде мъчно изчислимо.

Прогнозира се икономиката на Китай да нарасне с 5% през 2023 година, изпреварвайки междинния растеж от 3,7%, предстоящ за нововъзникващите пазари, до момента в който междинният напредък в групата на 10-те развити страни се пресмята на едвам 0,3%.

Централните банки по целия свят покачиха лихвените проценти тази година, с цел да лимитират галопиращата инфлация. В Съединените щати " Морган Стенли " предвижда, че Федералният запас ще поддържа високи лихви през 2023 година, защото инфлацията остава висока след пика си през четвъртото тримесечие на тази година.

" Икономиката на Съединени американски щати просто ще заобиколи рецесията през 2023 година, само че кацането няма да се усети особено меко, защото растежът на работните места се забавя доста и равнището на безработица продължава да пораства ", се регистрира в отчета, като се планува разширение от 0,5% през идната година.

" Кумулативният резултат от строгата политика през 2023 година се придвижва в 2024 година, което води до две доста слаби години ", се прибавя в отчета.

В международен мащаб пикът на инфлацията би трябвало да настъпи през настоящото тримесечие, считат анализаторите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР